NR 532
Posted Monday, 22 August 2011 ♥ 2:38 am ♥ 0 say Hello(s)

Assalamualaikum and hi bloggers (:

Dear bloggie , rindu kau :> 
Semenjak dua menjak ni mood nak update blog terkuncup tetiba -..-

So sorry lah kalau blog wa ni makin lama makin bosan kan --, so nak cite pasal apa ? Jom ckp pasal insomnia jom. Bukn nak raih simpati ok ni nak share share je :) #sharingiscaring aite ? Watchill. So I've insomnia disease. Apa tu insomnia ? o,O

Lets start zzzz

_________________________________________________________________________

Insomnia is difficulty getting to sleep or staying asleep or having nonrefreshing sleep for at least 1 month.
But how bout 11 month ? O.o too long mannn --,'

Insomnia ialah penyakit yang tak boleh tidur. Err ~ Kiranya macam ketidakupayaan untuk tidur dalam tempoh yang munasabah. Alahai ~ Sama lah dengan tak boleh tidur lah tu kan ? Hehe :D

Penghidap insomnia selalunya akan merungut sebab tak dapat nak lelapkan mata dan merehatkan minda mereka. Yelah seperti yang kita tahu , tidur ialah cara untuk merehatkan minda dan badan kita setelah seharian penat bekerja belajar and bergerak.

Antara punca berlaku insomnia ialah ketakutan yang melampau, kerunsingan yang berlebihan, tekanan, ubat, kandungan kafein yang berlebihan dalam badan, kemurungan dan kadang-kadang ada sesetengah kes , penyakit insomania ini berlaku kepada seseorang itu tanpa sebab. Heh ?

Minda dan aktiviti fizikal yang terlalu aktif juga menyebabkan penyakit insomnia berlaku kepada sesetengah orang. Dan sesetengah orang yg kena insomnia tuh adalah AKU ! Sangat tidak cool. Aku derita korang apa tau -..-

So pegi jumpa doktor , ni ha dia ckp 

Sukar untuk mula tidur #dianggap sebagai permulaan insomnia
* Mudah tidur , kemudian terjaga dan tidak boleh tidur semula *kronik insomnia
* Mudah tidur , tetapi terjaga setiap satu jam dan tidak boleh tidur *fragmented sleep

Secara fisiologinya , insomnia tidak dikategorikan sebagai sejenis penyakit. Boleh dikatakan , hampir setiap individu mengalami insomnia sekurang-kurangnya sekali dalam fasa kehidupan mereka.
*and I wish kena thisyear and lastyear je after ni no moreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee INSOMNIA !

Klau nak tahu simpton2 insomnia kan kawan kawan.
Nahh :


- Terasa susah nak tidur waktu malam - even dah cuba 80 juta kali
- Rasa penat walau buat keje tak semenggah mana
- Tetidur dengan sendiri nya
- Tak rasa fresh bila baru bngun tidur - rasa lemau lesu mcm cekodok basi
- Bngun hmpir bnyak kali masa tgah tidur - Konon main tekejut2 lah

Ada bnyak punca and wa rasa wa punya STRESS ! Bnyk bnda dlm kepala otak ni -.-

Klau nak sihat cepat pleaseeeee ye kawan kawan yg terasa mcm kena insomnia tuh. Lakukan ini :
- Avoid caffeine , alcohol , nikotine before bed
- Jangan tidur siang hari dengan sengaja !
- Exercise at least 2 hours before goin to bed
- Masuk tidur pada jam yg betul pada setiap malam --
- Keep comfortable sleeping conditions - PENTING
- Use the bed only for sleep or sex but kita kan tak kahwin lagi so sleep lah hahah lol ;p


And lastly do something relaxing just before bedtime (reading or taking bath) Watching TV or using a computer may be stimulating to some people and interfere with their ability to fall asleep. If you can't sleep within 30mins , get up and move to another room. Tukar bilik yg nampak mcm kemas and selesa , jgn pilih stor pulak kan haha ! 

Klau tak boleh buat apape - Call your doctor if chronic insomnia has become a problem *settle !

macam saya ? Saya amik ubat tidur kalau terasa mata terlalu berat tapi tak boleh tidur. And now 
Alhamdulillah even still teruk tapi dah ok sikit :>

Saje share ;) baik mencegah sebelum terkena bukan ? :P 
Mencegah sebelum merawat apa tah ayat tuh hahah whtevr. Kaybaiii

NynaRoslan




Me
My name is NynaRoslan, 18 yrs old, Kbye.



Kisah Silam